Keresés ebben a blogban

2014. október 24., péntek

Francia almatorta



A mai egyszerű receptünk egy szezonális gyümölcsből, az almából készült. A sütemény fantázia neve: francia almatorta. Egyszerű, könnyű és nagyon finom. A neten sok verzió megtalálható, mi ezzel a receptúrával dolgoztunk. 





Hozzávalók: 

A linzer tésztához:

230 gr Graham liszt
csipetnyi só
120 gr vaj
1 tojássárgája
2 ek 20%-os tejföl

A töltelékhez:
5 alma
30 gr kristálycujor
3 ek sárgabarack dzsem (baracklekvár házilag)
1 ek rum

Elkészítése:

Először a tésztával kezdjük, hiszen egy kicsit állnia is kell a hűtőben. Ahogy mondják "a jó pék keze jéghideg, ám a szíve forró, mint a kemence". Pontosan erre van szükség a linzertészta elkészítéséhez is. 
Először is öntsük a tálba a lisztet és a sót, majd morzsoljuk bele a vajat. Keverjük hozzá a tejfölt és a tojássárgáját.

Óvatosan dolgozzuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vizes és az olvadt vajtól, túl folyós a tészta. Ha nagyon ruganyos, akkor már "túlkelt" a kezünk alatt. Amint elkészült a tészta, rakjuk be a hűtőbe, hogy a vaj- és a lisztrészecskék össze tudjanak tapadni a nyújtáshoz.


Közben melegítsük elő a sütő. A tepsi aljára készítsünk sütőpapírt, hogy ne ragadjon le a tésztánk. Az almát pucoljuk meg, és készítsünk belőle cikkeket és kockákat. 


Amint kész a tészta, nyújtsuk ki kör alakúra, helyezzük rá a tepsire és vágjuk körbe, hogy esztétikus formát kapjunk. Majd halmozzuk a közepére a kockára vágott almákat, körbe, dombszerűen az almacikkeket. 


Végül hajtsuk be a tészta széleit, hintsük meg cukorral, terítsünk szét rajta olvasztott vajat. Mehet be a sütőbe kb. 45 percre. Amíg sül, melegítsük meg a baracklekvárt, adjuk hozzá a rumot. Amint megsült a torta kenjük szét rajta a melegített baracklekvárt. Még 5- 10 percig süsük tovább a tortánkat. Végül langyosan, tortástálon tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése