Keresés ebben a blogban

2014. október 28., kedd

Mézes paradicsomos pulyka aszalt paradicsomos rizottóval



Egy igazán különleges, gyors, saját fejlesztésű recept ínyencek számára. Mint korábban már írtuk, hogy saját paradicsomainkból termékfejlesztésbe kezdtünk, amit remélhetőleg jövőre Ti is meg tudtok kóstolni, s el tudjátok készíteni ezt a receptet.





Hozzávalók:

40 dkg pulykamell filé kockára vágva
40 dkg rizottó rizs
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd nagyobb fokhagyma
kb. 1 liter alaplé (lehet vasárnapról megmaradt gyenge csirkehúsleves is)
kb. 1 dl paradicsomlé
kb. 5 gr aszalt paradicsom (mi szőlőmagolajban eltett paradicsomot készítettünk) 
kb. két evőkanál méz
só, bors, vaj, petrezselyem és reszelt parmezán

Elkészítés:

Először a rizottóval indítunk. A vajat felolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megfuttatjuk rajta. Az a jó, ha üvegesre hagyjuk, mert nem pörkölt hagymára van szükségünk. Végül egy kevés fokhagyma zúzalékot rakunk hozzá. Belerakjuk a rizst, ezt is üvegesre pirítjuk és közben vigyázzunk nehogy megkapja a vajat, a rizst a tűz. Itt jönne a fehérbor, de mivel kisgyerek van a háztartásba ezt most kihagytuk. Végül elkezdjük a forró húsleves hozzáadagolását. 


Közben elindítjuk pulykát is. Vajon megpirítjuk a pulykafalatokat, sózzuk borsozzuk. Amint elfőtte a levét (sok lesz) pirítjuk tovább. 


Majd, amikor már elkezdett pirulni, akkor megcsorgatjuk a mézzel hozzáadjuk a maradék fokhagymát, egy kicsit tovább pirítjuk és felöntjük a paradicsomlével (lehet ízlés szerint többet is adni hozzá). 

A lényeg, hogy szaftos, szószos és ne leves jellegű legyen. Mi a saját paradicsom levünket használtuk, így minimális paradicsomvíz jelent meg a hús tetején, ami egy idő után elpárolgott.

Közben figyelünk és kavargatjuk a rizottót, és pótoljuk az felszívott húslevest. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le.


Kb. 15-20 perc kell a rizsnek, hogy roppanós legyen, majd hozzáadom az aszalt paradicsomokat, egy csipetnyi vajat, egy kevés reszelt parmezánt, végül átkavarom az egészet. 


Fedő alatt egy pár percig melegen tartom (már nem kell főzni), hagyom, hogy a rizs felszívja a maradék levet, krémes, de ne száraz, ne leveses legyen. Erre ügyelni kell, mert ez adja meg a rizottó jellegét! Végül reszelt parmezánnal és petrezselyemmel tálalom! Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése