Keresés ebben a blogban

Receptek


Baconbe gyöngyölt sertésszűz, aszalt paradicsom...

Az adventi időszakban minden vasárnap valamilyen különleges fogással szoktam meglepni a családomat. Mivel idén kísérletezni kezdtünk az aszalt paradicsommal ezért valamilyen igazán különleges ételt szerettem volna kipróbálni. 
Mézes paradicsomos pulyka aszalt paradicsomos rizottóval

Egy igazán különleges, gyors, saját fejlesztésű recept ínyencek számára. Mint korábban már írtuk, hogy saját paradicsomainkból termékfejlesztésbe kezdtünk, amit remélhetőleg jövőre Ti is meg tudtok kóstolni, s el tudjátok készíteni ezt a receptet.



Francia almatorta

A mai egyszerű receptünk egy szezonális gyümölcsből, az almából készült. A sütemény fantázia neve: francia almatorta. Egyszerű, könnyű és nagyon finom. A neten sok verzió megtalálható, mi ezzel a receptúrával dolgoztunk. 


Még mindig termett elegendő zöldbabunk egy adag ebéd megfőzéséhez, ezért ma egy olyan receptet szeretnék megosztani veletek, amely könnyű, viszonylag gyorsan elkészíthető és laktató. Az eredetihez képest van eltérés, de mindenképpen ajánlom.







Ma egy igazán különleges ízbombát sikerült készíteni. Ehhez a menühöz aszalt paradicsom őrleményt készítettem, a köret pedig cukkinis patisszon főzelék (itt ) volt. Igazán laktató, finom és egészséges menüt sikerült összeállítani.






Mivel a zöldbab szezon végén járunk, ezért egy klasszikus Gundel recept következik újratöltve. Én egy kicsit másképpen szoktam csinálni, de így is nagyon finom, laktató, amolyan igazi egytálétel. 







Még mindig tombol a patisszon szezon, ezért ma egy klasszikusat készítettem belőle. Patisszon főzelék, a feltét pedig baconös tojástortácska. Mivel több napra, és több emberre főztem, ezért az arányok tetszés szerint variálhatóak. 



A múlt héten beérett körülbelül 3 kg cukkinink. Ennyit  biztosan nem fogyasztunk el frissen, főleg hogy rögtön másnap el is utaztunk. Mit lehetett tenni, gyorsan főztem belőle lekvárt. Akadt otthon még cukor a baracklekvár főzésből, és néhány friss citrom.










Körülbelül másfél hete olyan nagy vihar volt errefelé, hogy a kertben kettétört egy sárgabarackfát. Hogy mentsük a menthetőt nagymamám a kevésbé érett barackokból befőttet készített, mi pedig nekiláttunk a baracklekvár befőzésének. Persze megvehetnénk ezt is a piacon, vagy a boltban, de az az igazság, hogy a legtöbb bolti baracklekvárt nem nevezném annak az "igazi" baracklekvárnak, a piacon, vagy kézműves vásárokban találhatókkal is vannak gondjaim.





Mivel itt a barackszezon, ezért szerettem volna meglepni egy reggeli barackos finomsággal a kis családomat. A végeredmény elképesztően jól sikerült, kb. délutánra semmi sem maradt a süteményből. :D





Az idei év a harmadik év, hogy belefogok a meggylekvár főzésbe. Első alkalommal, mikor megpróbáltam újfehértói fajtából főztem és nagy sikere volt. Olyannyira, hogy minden évben főznöm kell belőle. Idén kaptunk a szomszédtól körülbelül 5 kilogramm meggyet. Megvallom őszintén a fajtáját nem tudom pontosan, de finom, édeskés volt és most először a dzsemfixet is elhagytam.





Ezek voltak az első cukkinik, amiket leszedtem. A L'ecsó című animációs filmben is hasonlóan készítették el a cukkinit és már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, csak sehol nem lehet sárga cukkinit kapni.





A nagymamám régen nagyon finom ribizliszörpöt készített. Örökre megmaradt az emlék, ahogy a rubinpiros, illatos szörpöt az üvegekbe tölti és elteszi a dunsztolós ládába. A héten mi is kaptunk majdnem két kilogramm ribizlit. Vettem a bátorságot és én is készítettem télire ribizliszörpöt.



Megbújik a kertecskénkben néhány ribizlibokor és málnavessző is. Sikerült szüretelni fél-fél kilónyit mindkettőből. Megvallom őszintén önmagában nem nagyon eszem a ribizlit és most süteményt sem akartam sütni. Karácsonykor viszont el tudnám képzelni a kétféle gyümölcsből készült lekvárt linzerben.




A szomszéd nénitől kaptunk egy kilónyi finom, nagyszemű, ropogós cseresznyét. Van egy régi, bevált sütireceptem (még Laci bácsi: Főzzünk magabiztosan sorozatából) arra az esetre, ha ilyen fajta cseresznyéhez jutok. Gyorsan elkészül, könnyű és általában minden szokott lenni hozzá egy átlagos konyhában.






Mivel éppen cseresznyeszezon van, jöjjön egy kis könnyű reggeli csemege a XIX. század végének népszerű szakácskönyvéből (Német Zsuzsána a szerző).


A cukorborsóról sikerült az utolsó adag termést is leszedni. Ahhoz képest hogy csak egyetlen 2,5 méteres sorba vetettünk nagyon szépen produkált, összesen majdnem 2 kilogrammot hozott. Bármennyire is szeretjük a zöldséget hirtelen ebből sem tudunk ekkora mennyiséget elfogyasztani. A cukorborsó konzerválására a legjobb módszer a fagyasztás.







Az utolsó adag spenótomat lasagne készítésére használtam fel.












Gyors, finom és egészséges reggeli, délutáni csemege, nem csak édesszájúaknak.




Sikerült leszedni az első cukorborsó terméseket, ezért egy gyors, finom és egészséges tésztát készítettünk belőle. A tészta is házi készítésű, tehát abszolút saját termékről van szó.





A kert ismét bőségesen ontotta magából illatos, gyönyörű, mélypiros bogyóit.  Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy elkészítsem gyereknapra ezt az ínycsiklandozó tortát. A megadott mennyiségekhez egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát vettem alapul.









A héten sikerült majdnem 1 kiló epret leszedni. Mit csináljunk belőle? Epres- csokis muffin reggelire! 







Egy egyszerű zöldsaláta, az öntet miatt férfiaknak is ajánlott. Bevallom őszintén, hogy az öntetet innen (link) szereztem.












A héten felszedtük az utolsó retkeket, ezért egy ízletes reteklevest készítettem. Tudom, hogy elég bizarr a neve, de nagyon finom lett.










Sajnos eddig csak nagyon ritkán sikerült friss spenóthoz jutni, így eddig be kellett érnem a passzírozott, mirelit verzióval. A kertnek hála sikerült egy nagyon ütős spenótos tésztát főzni a héten. Nem tudom, hogy miért keltik a világban a spenót rossz hírét, de frissen, jól elkészítve ennél jobb ízbombát el sem tudok képzelni.








A retek beérett, lehet szüretelni. A boltihoz, piacihoz képest élénkpiros színű, íze erős, állaga kemény, lédús, egyáltalán nem fás. Adta magát a kérdés, hogy mit csináljak vele? Saláta! Gyorsan csináltam egy tavaszi reteksalátát.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése