3 évvel ezelőtt kezdtem el az első kísérletezésemet a saját ablakpárkányunkon. Az első növény egy szépen növő, lombos bazsalikom volt. Sohasem felejtem el az intenzív illatát, s azt, hogy meglepően sok termett.
A következő évben már bővítettem a növényeim állományát, igaz több helyem nem lett hozzá. Ültettem bazsalikomot, metélőhagymát és metélőpetrezselymet. Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy szerinte azon az éven nem fogok enni a saját petrezselymemből. Tévedett! Többször használtam salátába, húslevesbe, vagy csak egyszerűen egy vajon megfuttatott főtt krumplira szórtam rá. A metélőpetrezselyem nagyon hálás növény, szereti a sok vizet, igaz a pangó víz nem tesz jó neki. Gyorsan nő, 1- 2 hét alatt szedhetünk belőle friss termést. Egyszerre két cseréppel szoktam ültetni, idén adódott először, hogy sikerült a teraszon átteleltetni. A héten vágtam vissza az elfonnyadt leveleket, elöregedett hajtásokat, de már látom alatta, hogy a beköszönő tavaszi napfénynek hála, már tolja az új leveleit.
A bazsalikommal eddig mindig szerencsém volt. Hálás növény, szereti a sok napfényt, s a forró nyári napokon a rendszeres öntözést. Július végén, augusztus elején szokta az első virágait hozni. Az olaszos ételek elengedhetetlen fűszernövénye, ezért nem hiányozhat az olasz konyha kedvelőinek ablakából, teraszáról. Télen a saját termesztésű, szárított bazsalikomomat szoktam használni. Ügyelni kell, hogy a szárítást sötét, lehetőleg száraz levegőjű helyen végezzük, mert ha napfény éri, akkor elveszíti a színét és az aromaanyagának jelentős részét.
Két évvel ezelőtt vetettem először majoránnát, amely szintén megfelelő egy kezdő városi kertész számára. Nem "kényes", igaz a csíráztatásnál vigyázni kell rá Ha megsimogatjuk a levelét intenzív illatfelhő szabadul fel. Termést eddig még nem hozott, valószínűleg azért, mert nem vártam meg a vegetációs időszak végét.
Tavaly ültettem tárkonyt, zsályát, fodormentát és citromfüvet. Az utolsó két növény rendkívül vízigényes, ezért, ha a teraszunk a napos oldalon helyezkedik el, nyáron célszerű reggel és este is meglocsolni őket. Gyümölcslevesbe, limonádéba mind a kettő erősen ajánlott. Frissé, intenzívvé teszik a leves ízért, amely kifejezetten jól esik nyáron. Mentát szoktam tenni zöldborsós rizottóba is, a rizs és a borsó kifejezetten "dögös" lesz tőle. Úgy tervezem, hogy a citromfüvet és a mentát is egy nagyobb cserépedénybe fogom ültetni, s talán idén többet fogom metszeni őket, mint tavaly.
A tárkony is könnyen átvészelte a telet, már bújnak ki az új hajtásai. A jövő hétvégén fogom átültetni, hiszen a mostani edényét kinőtte. Nálunk a tárkony igazi "generációs" növény, hiszen ezt a tövet a nagyanyótól kaptam, akinek a kertjében, már 30 éve jelen van, ez a gasztronómiai alapfűszer. A ragulevesek, vagy egy fűszervaj elképzelhetetlen nélküle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése