Az idei év a harmadik év, hogy belefogok a meggylekvár főzésbe. Első alkalommal, mikor megpróbáltam újfehértói fajtából főztem és nagy sikere volt. Olyannyira, hogy minden évben főznöm kell belőle. Idén kaptunk a szomszédtól körülbelül 5 kilogramm meggyet. Megvallom őszintén a fajtáját nem tudom pontosan, de finom, édeskés volt és most először a dzsemfixet is elhagytam.
Hozzávalók:
4 kg meggy
2 kg cukor
Elkészítése:
Az üvegeket elmossuk, gőzben sterilizáljuk, majd hagyjuk teljesen kiszáradni. A meggyet megmossuk és kimagvaljuk. A magokat nem muszáj eldobni. A magok megtisztítása és kiszárítása után felhasználhatjuk meggymagpárna készítéséhez.
A meggyet beletesszük egy nagyobb vastagaljú lábasba és alacsony hőfokon elkezdjük főzni. A keletkező habot folyamatosan szedegetjük róla. Én az első öt percben botmixerrel össze szoktam turmixolni, de ízlés szerint hagyható a lekvár darabosabbra is. Miután összeturmixoltuk a meggyet hozzákeverjük a cukrot és folyamatosan kevergetve főzzük, továbbra is alacsony hőfokon.
Zselépróba után üvegekbe töltjük, majd bedunsztoljuk és így hagyjuk kihűlni. Nekem másfél órahosszáig tartott, mire a zselépróba úgy sikerült, ahogy annak illik. Használhattam volna dzsemfixet, mint eddig minden évben és akkor megspórolhattam volna magamnak ezt az időt, de én ki akartam próbálni, hogy milyen ízű a lekvár hagyományos módon elkészítve.
Az eredmény egy intenzíven fahéjas, enyhén karamellás ízű, gyönyörű sötétbordó színű meggylekvár. A három év főzése közül bizton állíthatom, hogy ez lett a legjobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése