A szomszéd nénitől kaptunk egy kilónyi finom, nagyszemű, ropogós cseresznyét. Van egy régi, bevált sütireceptem (még Laci bácsi: Főzzünk magabiztosan sorozatából) arra az esetre, ha ilyen fajta cseresznyéhez jutok. Gyorsan elkészül, könnyű és általában minden szokott lenni hozzá egy átlagos konyhában.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 ek. víz
A töltelékhez:
45 dkg megmosott, magozott, nagyszemű cseresznye
2 ek. étkezési keményítő
5 dkg porcukor
1 tojásfehérje a lekenéshez
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a tészta hozzávalóit egy nagy tálba, majd gyorsan gyúrjuk össze. A tésztát csomagoljuk folpack-ba, majd tegyük a hűtőbe.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd egy alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tészta felét körülbelül fél centi vastagra. A tészta átmérőjének körülbelül 20 centiméternek kellene lennie. Halmozzuk rá a cseresznyét a közepére.
Az étkezési keményítőt és a porcukrot összekeverve szórjuk a cseresznyék tetejére. Ízlés szerint egy kis fahéjat is csempészhetünk még bele.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és kenjük meg az alsó tésztalap szélét egy kis vízzel, majd helyezzük rá a most kinyújtott lapot.
Csillag alakban készítsünk vágást a tetején, hogy a gőzök távozni tudjanak és ne robbanjon szét a tésztánk. Egy kis tésztamaradékból csinos kis díszeket készíthetünk a piténkre.
Kenjük le az egészet tojásfehérjével és süssük 30-35 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése