A nagymamám régen nagyon finom ribizliszörpöt készített. Örökre megmaradt az emlék, ahogy a rubinpiros, illatos szörpöt az üvegekbe tölti és elteszi a dunsztolós ládába. A héten mi is kaptunk majdnem két kilogramm ribizlit. Vettem a bátorságot és én is készítettem télire ribizliszörpöt.
Hozzávalók:
1,5 kg ribizli
60 dkg cukor
Elkészítése:
A ribizlit beáztatjuk hideg vízben körülbelül fél órára, majd alaposan megmossuk. Ezután leszárazzuk és összetörjük. Próbáljunk meg ügyelni arra, hogy minden szemet összenyomkodjunk.
A ribizlitöretet egy napig állni hagyjuk.
Ezt követően a töretet egy tiszta tüllkendőn átszűrjük. Nálam az a módszer vált be, hogy a tüllkendőn keresztül kinyomom a levét, miközben csavarok is rajta. Ezt egészen addig folytatom míg már csak a ribizli szára és gyümölcshéja marad a tüllkendőben.
Ha ezzel kész vagyunk lemérjük a tiszta gyümölcslét. Nekem 90 dkg lett belőle. Egy nagyobb edénybe tesszük a ribizlilét. Mérsékelt lángon folyamatosan kavargatva 10 percig főzzük forrástól számítva. Ezután hozzáadjuk a cukrot és ezzel is 10 percig főzzük kavargatva.
Ha ez is kész, elzárjuk a lángot, majd még így is kavargatjuk 10 percet.Ezután tiszta üvegekbe töltjük a szörpöt, tetejét lezárjuk és szárazdunsztba tesszük, amíg ki nem hűl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése