Körülbelül másfél hete olyan nagy vihar volt errefelé, hogy a kertben kettétört egy sárgabarackfát. Hogy mentsük a menthetőt nagymamám a kevésbé érett barackokból befőttet készített, mi pedig nekiláttunk a baracklekvár befőzésének. Persze megvehetnénk ezt is a piacon, vagy a boltban, de az az igazság, hogy a legtöbb bolti baracklekvárt nem nevezném annak az "igazi" baracklekvárnak, a piacon, vagy kézműves vásárokban találhatókkal is vannak gondjaim. Nem csak a kinézettel, hanem például az elkészítés módjával is. Lássuk, hogy mi hogyan is készítettük el azt a sárgabaracklekvárt, amit szeretünk!
Hozzávalók:
5 kg érett sárgabarack
2 kg cukor (ez a mennyiség változhat attól függően, hogy milyen édes a barack, vagy hogy milyen az ízlésünk)
Elkészítése:
A barackokat megmossuk, eközben egy nagy lábasban felteszünk vizet forrni, és készítünk mellé hideg vizet egy nagyobb tálban.
A barackokat fél percre a forró vízbe tesszük, majd egy szedőkanál segítségével a hideg vízbe tesszük. Hagyjuk teljesen kihűlni a gyümölcsöket, majd lecsöpögtetjük.
Ezután lehúzzuk a barackok haját. Ha nincs kedvünk, vagy időnk a fenti műveletet elvégezni a fenti lépéseket el is hagyhatjuk, de szerintem érdemes ez a kis macera, mert sokkal finomabb lekvárt kapunk így. Először is azért, mert a sárgabarack haján különféle külsérelmi nyomok lehetnek, ami nem túl esztétikus látvány egy lekvárban, másodszor pedig kicsit keserű utóíze van a lekvárnak, ha benne hagyjuk. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.Miután meghámoztuk a barackokat, kimagozzuk és egy nagy fényes lábasba lerakjuk a baracknak a harmadát, majd egy réteg cukrot, majd megint egy harmad barackot, megint cukrot és végül az utolsó harmad barackot és zárásképpen cukrot. Így hagyjuk éjszakára.
Másnap lassú lángon elkezdjük főzni a barackot, és ha szükséges egy kis cukorral még beállítjuk az ízét. Addig főzzük időnként megkavarva, míg a barack rostjaira esik és a lekvár apró hólyagokat vet.
Ha így állunk a lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd bedunsztoljuk. Télen pedig ebből lesz a legfinomabb zserbó, vagy linzer.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése