Elérkezett a nap, mikor úgy láttam a kis
paradicsomcsírákat itt az ideje tűzdelni. Szépen előkészítettem mindent.
Tálcát, kést amivel ki tudom segíteni a gyökereket a csíráztatótálból,
locsolókannát, palántanevelő földet. Még nem igazán sejtettem, mibe is vágom a
fejszémet. A tűzdelés meglehetősen nagy koncentrációt és könnyű kezet igényel,
hogy a kis növényeket minél kevésbé törjük. A koncentrációnál esetemben
nehezítő tényező volt, hogy az egész műveletet csak este 8 körül tudtam
elkezdeni, miután a gyerkőc ágyba került.
Készül a keverék |
Ezután megtöltöttem a palántanevelő tálca lyukait a földkeverékkel és egy nagyon picit megtömörítettem. Most következett csak a neheze. A csíráztatótálból, ahol is meglehetős kuszaságban és nagyon sűrűn növekedtek a kis paradicsomok egyesével át kellett telepíteni őket a tálcára. Óvatosan megfogtam a csíranövényt az egyik sziklevelénél, majd a másik kezemben lévő tompa élű késsel kiemeltem a gyökerét. Mikor ez megtörtént az egyik kezemben ott himbálódzott a kis növényke a sziklevelénél, a másik kezemben lévő késsel pedig lyukat fúrtam a palántanevelő közegben.
A palántáink |
Elhelyeztem a csíranövényt a számára előkészített új
helyre, és megtömörítettem kicsit a földet körülötte. Mikor betelt a tálca egy
kicsit meglocsoltam mindegyiküket, majd mehettek a polcra az ablak elé. Remélem
nemsokára beköszönt a napsütéses idő, hogy a hőmérséklet a mini üvegházakban is
mielőbb elérje a 20 ºC-ot, mert így sajnos akármilyen közel is teszem őket az
ablakhoz, nem kapnak elegendő fényt a palánták és félő, hogy megnyúlnak a
szártagjaik.
Két tálca készen van |
Mindez gyorsabban történt, mint ahogy ezt leírtam, bár a kétszázhatvanadik palántánál elgondolkoztam a mezőgazdálkodás szépségein. :) Olyan egyszerűnek tűnik, elmegyünk a piacra és veszünk egy kiló paradicsomot, vagy bemegyünk a boltba egy üveg paradicsomsűrítményért. Tűzdelés közben végigfutott az agyamon a paradicsom útja. Kezdődik a vetőmagtermesztőknél, majd a gazdálkodók a magot csíráztatják, tűzdelik, a palántákat edzik, május elején, közepén kiültetik, öntözik, figyelik a kártevők ténykedését, tápanyagot juttatnak a növényeknek, majd leszedik a termést. Válogatják, megmossák, megszárítják, feldolgozzák a terményt. Üvegekbe töltik, pasztörizálják, vagy más módszerekkel tartósítják a végtermékeket. Az idáig vezető összes lépést adminisztrálják, hogy végül a fogyasztók kosarába kerülhessen a sok finomság.
A végeredmény |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése