Keresés ebben a blogban

2014. június 18., szerda

Ribizlis-málnalekvár xilittel


Megbújik a kertecskénkben néhány ribizlibokor és málnavessző is. Sikerült szüretelni fél-fél kilónyit mindkettőből. Megvallom őszintén önmagában nem nagyon eszem a ribizlit és most süteményt sem akartam sütni. Karácsonykor viszont el tudnám képzelni a kétféle gyümölcsből készült lekvárt linzerben. A recept ismét Erdélyi Lajosné Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása című könyvéből származik, bár kisebb módosítások történtek rajta.




Hozzávalók:

fél kiló málna
fél kiló ribizli
60 dkg xilit

Eszközök:

1 tiszta lábas (én egy vastag aljú, fényes edényt szoktam használni erre a célra)
1 kisebb lábas a magoknak
1 lekvárfőzős fakanál
1 nagyobb szita
alaposan elmosott és gőzben sterilizált száraz üvegek
egy nagyobb tölcsér, aminek a segítségével a lekvár az üvegekbe kerül
egy tepsi

Elkészítése:

A ribizlit leszárazzuk, megmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A málnát, mivel tiszta volt nem mostam meg. 

Először is azért, mert összetörik, másodszor pedig mert a málna üregei tele mennek vízzel és így feleslegesen kellene tovább főzni a lekvárt. A gyümölcsöket több kisebb adagban a szitába tesszük és a lábasunk felett hidegen átpasszírozzuk. Szép bordós színű lét kapunk.

A magokat még ne dobjuk ki, hanem tegyük egy kisebb lábasba és öntsünk hozzá körülbelül 1 dl vizet. Forraljuk fel, majd passzírozzuk át a magokat még egyszer és öntsük ezt a lét a hideg gyümölcslevünkhöz.
Tegyük fel a tűzre ezt a sűrű ribizli-málnalét és forraljuk fel, majd lassú forralásban állandóan kevergetve főzzük 10 percig. A kevergetés részét sajnos nem lehet elsumákolni, mert így tud csak elpárologni a víz, és így lesz szép lekvárunk, nem pedig szörpünk.

Ha eltelt a 10 perc hozzáadjuk a xilitet (ízlés szerint több vagy kevesebb cukorral/xilittel is el lehet készíteni), ismét felforraljuk, majd megint 10 percig kevergetjük állandóan. 

Ha ez kész zselépróbát tartunk. Akkor jó, ha egy picit egy tányér szélére csöpögtetve egy perc múlva megszilárdul. A tűzhely elzárása után még 10 percig kavargatjuk.

Eközben egy tepsibe belerakjuk az üvegeinket, egy kis vizet öntünk alájuk, majd szép óvatosan felforraljuk körülöttük a vizet, hogy mikor beletöltjük a lekvárt ne csattanjanak szét. Nekem négy kis üvegem lett belőle. Az üvegeket befőzőfóliával lezártam és kupakot csavartam rájuk. 

Estére több réteg konyharuhával bedunsztoltam őket. Másnapra gyönyörűen megszilárdultak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése