Keresés ebben a blogban

2014. június 9., hétfő

Cseresznyés „bukta”

Mivel éppen cseresznyeszezon van, jöjjön egy kis könnyű reggeli csemege a XIX. század végének népszerű szakácskönyvéből (Német Zsuzsána a szerző).






Hozzávalók:

280 g liszt
140 g vaj
fél citromnak a héja reszelve
100 g cukor (eredetileg két kanállal írta, de egy kicsit feljavítottam)
2-3 kanál tejföl
1 egész tojás
400 g magozott cseresznye
fahéj
5 tojásfehérje
kekszmorzsa


A tészta alapanyagit összegyúrom (liszt, vaj, cukor, citromhéj, tejföl, tojás). Vigyázni kell arra, hogy a vaj ne legyen túl meleg, ne „égjen” meg, mert akkor szétesik a tészta. 

Egy lisztezett deszkán kinyújtom, kör alakúra formázom. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (26 cm átmérőjű) teszem (ha csatos, akkor a vaj hamar ki fog folyni, megég a sütőben, ezért a tortaforma alá tettem egy másik tepsit is, ami felfogja a kicsöpögő vajat). 


Előmelegített sütőben megsütöm, annyira, hogy ha tovább sütöm a töltelékkel, akkor ne égjen meg az alja (kb. 15-20 perc). Kiveszem a sütőből, s kekszmorzsát szórók rá, majd ráhelyezem a kimagozott cseresznyéket és megszóróm őrölt fahéjjal. 


A keményre felvert, a végén cukrozott tojásfehérjét óvatosan szétterítem a tortán, majd a sütőben pirosra sütöm. 

Nem veszem ki rögtön, mert akkor a fehérje összeesik, így nyitott sütőajtóval lassan (kb. 10-15 perc) hagyom, hogy langyosra hűljön. Még langyosan, megdíszítve tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése