Mivel éppen cseresznyeszezon van, jöjjön egy kis könnyű
reggeli csemege a XIX. század végének népszerű szakácskönyvéből (Német Zsuzsána
a szerző).
Hozzávalók:
280 g liszt
140 g vaj
fél citromnak a héja reszelve
100 g cukor (eredetileg két kanállal írta, de egy kicsit
feljavítottam)
2-3 kanál tejföl
1 egész tojás
400 g magozott cseresznye
fahéj
5 tojásfehérje
kekszmorzsa
A tészta alapanyagit összegyúrom (liszt, vaj, cukor,
citromhéj, tejföl, tojás). Vigyázni kell arra, hogy a vaj ne legyen túl meleg,
ne „égjen” meg, mert akkor szétesik a tészta.
Egy lisztezett deszkán kinyújtom,
kör alakúra formázom. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (26 cm átmérőjű)
teszem (ha csatos, akkor a vaj hamar ki fog folyni, megég a sütőben, ezért a
tortaforma alá tettem egy másik tepsit is, ami felfogja a kicsöpögő vajat).
Előmelegített sütőben megsütöm, annyira, hogy ha tovább sütöm a töltelékkel,
akkor ne égjen meg az alja (kb. 15-20 perc). Kiveszem a sütőből, s kekszmorzsát
szórók rá, majd ráhelyezem a kimagozott cseresznyéket és megszóróm őrölt
fahéjjal.
A keményre felvert, a végén cukrozott tojásfehérjét óvatosan
szétterítem a tortán, majd a sütőben pirosra sütöm.
Nem veszem ki rögtön, mert
akkor a fehérje összeesik, így nyitott sütőajtóval lassan (kb. 10-15 perc)
hagyom, hogy langyosra hűljön. Még langyosan, megdíszítve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése