Mivel a zöldbab szezon végén járunk, ezért egy klasszikus Gundel recept következik újratöltve. Én egy kicsit másképpen szoktam csinálni, de így is nagyon finom, laktató, amolyan igazi egytálétel.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg zöldbab
1 paradicsom
1 fél kápia paprika
3 nagyobb krumpli (felkockázva)
tejföl, liszt
só, bors, kömény, tárkony, babérlevél, citromlé, pirospaprika, petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát felvágom, a fokhagymát pépesre zúzom.
Olajon megpirítom, majd hozzáadom a felvágott kápia paprikát. Amint levet engedett és egy kicsit megpörkölődött (ilyenkor intenzív, karamellás ízanyagot enged ki magából), hozzáadom a felkockázott paradicsomot.
Amint szépen összeállt a lecsós alap hozzáadom a felkockázott csirkemellet, majd, ha ez is megpirult hozzáadom a pirospaprikát.
Eddig egy csirkemelles pörkölt. Közben a felvágott zöldbabot félpuhára főzöm egy másik edényben. Amint kész a pörköltalap hozzáadom az előfőzött zöldbabot és a kockára vágott burgonyát. Az egészet felengedem vízzel és megfűszerezem.
Ha megfőtt a krumpli és a bab, két ütemben besűrítem.
Először lisztes vízzel beállítom a leves sűrűségét, majd a tejfölt felengedem a lével. Vigyázni kell a hőkiegyenlítés során, mert hamar összehúzhatja, és így csomós marad a tejföl.
Amint összeforraltam a levest belerakom a tárkonyt és egy pár csepp citromlevet. Pikáns, gyors és laktató. Amolyan pasis nyári leves!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése